Frågeställning
Eftersom att min SSD-disk av typen Kingston SV300S37A60G plötsligt fick Windows att bli väldigt långsamt för att kort därpå låsa sig, och därefter förhindrar varje försök till ominstallation av Windows 10 via USB, undrar jag om ni vet om SSD-disken nu har skrivit sin sista binära vers. Värt att nämna är att SSD-disken införskaffades för ungefär 3,5 år sedan.
Händelseförloppet
De första problemen uppstod när jag skulle installera Display Driver Uninstaller 17.0.5.4; då hände ingenting när jag körde installationsfilen. Direkt därpå testade jag igen, och då körde den igång. Display Driver Uninstaller startade om datorn i felsäkert läge och tog bort gamla grafikdrivrutiner. Därefter installerade jag Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.2.1 och startade om datorn.
När jag därefter hade varit ute på Internet en stund och haft många flikar öppna samtidigt slutade alla flikar i Firefox att svara en efter en. Till slut var hela datorn låst. Naturligtvis startade jag om och installerade gamla grafikdrivrutiner, men problemet kvarstod. Därför uteslöt jag grafikdrivrutinerna som orsak till låsningen.
Efter ännu en omstart skapade jag ett inlägg på Display Driver Uninstaller-forumet och bifogade en logg från Display Driver Uninstaller. Då hängde inte bifogarfönstret med så väl, får om jag drog i det med pekaren, släpades fönstret snarare med bakom pekaren som om att det var någon typ av nätverkslagg. Det tog också flera sekunder att öppna varje mapp i bifogarfönstret för att söka fram loggen som jag skulle bifoga.
Det besynnerliga var att också en av mina hårddiskar försvann från Windows på samma gång. Denna hårddisk hade namnet (E:), och det är där Windows är installerat för tillfället, så det är inget fel på den heller. Vid tidpunkten för SSD-kraschen var E-disken endast inkopplad, och användes därför inte till någonting.
Efter att ha ominstallerat Windows tog jag några stapplande steg ut på Internet, som inom en kort stund låste sig och datorn igen. Därefter vägrade Windows att starta upp efter en omstart.
På grund av att SSD-disken verkade ha kastat in handduken installerade jag Windows på E-disken, vartefter operativsystemet har fungerat stabilt, men långsamt, vilket är brukligt för hårddiskar.
Felsökning
Trots att SSD-disken saknar livstecken verkar den i princip vara kärnfrisk enligt både Kingstons SSD Manager och SSDLife. SSD Manager ger en antydan om att SSD-disken bland annat har en
* Read Error Rate på 120
* Bad Block Count på 100
* Program Fail Count på 100
* Erase Fail Count på 100
* Uncorrectable ECC Errors på 100
* Uncorrectable Soft ECC Errors på 120
Kanske säger dessa siffror ingenting, och i övrigt hävdar SSD Manager att SSD-diskens kvarstående hälsa är 92 %. SSD Manager säger dessutom att statusen Failures är None, Warnings är None och Overall är Healthy. Det komiska är också att det är fullt möjligt att placera program på SSD-disken och köra dem där ifrån, så den fungerar fortfarande som lagringsdisk.
Som sagt installerade jag Windows på en av hårddiskarna, men det var endast möjligt efter att jag kopplade bort SSD-disken i BIOS genom att stänga av SATA Port 0. Innan dess fastnade Windows 10-installationen på skärmen där det blåa fönstret syns och prickarna undertill snurrar. Med andra ord startade aldrig Windows-installationen medan SSD-disken kändes av.
I efterhand har jag försökt med diverse formateringsåtgärder genom både Windows-gränssnittet och diskpart, även om SSD-diskar egentligen inte ska formateras.
Ny SSD?
Om jag köper en ny SSD, ska märket Kingston helst undvikas? Är det tänkt att SSD-diskar ska leva längre än 3,5 år? Vilket märke har bäst hållbarhet?
Tack på förhand för eventuell insikt i vad som har gått fel.