För ett tag sedan (slutet av augusti) köpte jag en ADATA SP550 som skulle sitta i min bärbara dator.
Jag köpte den för att den var den billigaste SSDen av den kapaciteten och oavsett prestanda skulle den vara tillräckligt snabb för det tänkta användningsområdet.
Det fanns ytterligare en anledning för mig att köpa den: För att stilla min nyfikenhet om hur den skulle prestera och om den skulle lida av samma problem som 840/840 EVO.
Innan jag installerade den i den bärbara datorn så testade jag den i min stationära och upptäckte två saker: Den är långsam utanför dess SLC-cache och den är varm under användning (och vila).
När den var i min stationära dator med en fläkt som blåste rakt på den hade den en vilotemperatur sådär 5-10 grader högre än mina andra SSDer.
Och efter några tester med AS-SSD kom den upp i 59 grader.
Sedan i den bärbara datorn blev det nytt rekord, 68 grader vilket var efter att den hade fått jobba länge, även om inte snabbare än USB 2.0 hastigheter.
I början av oktober testade jag läshastigheten (i den bärbara datorn som bara har SATA I) för att se om den ändrats tillräckligt för att märka av det och den visade en fin jämn linje även om man då ju inte kan se dippar som är över 150MB/s.
Eftersom det hade gått så kort tid flyttade jag den inte till en dator med SATA III utan gjorde bara det testet.
Sedan i mitten av december bestämde jag mig för att det var dags för ett till test.
Den här gången flyttade jag över den till en dator med SATA III eftersom jag tyckte att det hade gått tillräckligt lång tid.
Här är en länk till resultaten av test med HD Tune: http://www.mediafire.com/view/aeds6j3s2d3kdvp/2015-12-18_15_0...
Den visar liknande mönster som 840/840 EVO, lite lägre läshastigheter oftast, med några rejäla dippar och en jämn fin linje där det inte ligger någon data.
Det var efter att den fått ligga strömlös i uppskattningsvis 1-1,5 månader.
Resultaten visar att den har liknande problem som 840/840 EVO har med data som fått ligga orörd.
Efter att den fått ligga strömlös i en månad till var det dags för nästa test, där jag sedan också lät den vara kvar i datorn som lämnades på i ungefär en dag för att se om läshastigheterna skulle förbättras.
Resultaten med HD Tune kan ni se här: https://www.mediafire.com/folder/gfu6sui31a17u/ADATA_SP550_20...
Läshastigheterna stiger ordentligt från första till andra testet och i allmänhet så stiger de också i de andra.
Kom ihåg att den fick läsa hela disken flera gånger och att det inte var bara så att den fixade läshastigheterna medan den vilade.
Medan jag höll på med mina tester märkte jag någonting underligt i Hard Disk Sentinel: Current Pending Sector Count hade plötsligt hoppat upp till 132,096 och efter någon minut försvann de utan att reallokerade sektorer hade ökat.
Skulle gissa på att det var StaticDataRefresh som låg bakom det och att det var del av att det försökte fixa läshastigheten, även om den inte verkade ha skrivit om någon fil.
Såklart, dessa tester bevisar inte att ADATA SP550 får problem med läshastigheter när den jämt får ström och StaticDataRefresh får tid på sig att jobba.
Men eftersom det verkar vara så få som testar läshastigheter för gamla filer på SSDer oavsett om de fått ström eller inte så är det (så vitt jag vet) den bästa data vi har om ADATA SP550 just nu.
Jag har nyligen börjat om med mina tester av ADATA SP550 och lagt till ett antal olika SSDer som också ska testas och med en ny metodik än tidigare.
I dessa uppdaterade tester skapar jag en mapp döpt efter dagen den skapades och varierar i storlek från 10-30GB fyllda med filer på 20MB.
Efter att ha lämnat SSDen strömlös en viss tid upprepar jag proceduren.
Anledning till att jag utför testen så är att genom att använda sig av SSD Read Speed Tester kan man se hur åldern på filerna påverkar läshastigheten och att filerna är på 20MB borde göra att storleken inte påverka läshastigheten.
Det här kan man bara se när läshastigherna sjunker såklart.
Om så händer kommer jag att informera er.
Tillägg
*Jag skulle vilja säga att mina tester må ha intressanta resultat, men det täcker bara en SSD:er i en situation, hur temperaturen vid arbete eller vila eller om den fått ström eller inte eller om den varit på eller av och hur det påverkar läshastigheten till exempel kan man inte se i dessa tester.
*LDPC är egentligen inte mer effektivt än vanlig BCH ECC i början utan det är i takt med att SSDen blir mer och mer sliten som den blir en bättre lösning även om det tar längre tid för ECC att rätta till fel.
*LDPC kan användas för att kunna använda sig av NAND för SSDer som annars blivit ratat med tekniker som NANDXtend (som används i ADATA SP550) vilket är en kombination av LDPC och RAID-liknande dataåterställning som sägs kunna höja uthålligheten för TLC NAND med upp till tre gånger av dess originella klassificering.
*Och det att läshastigheten sjunker betyder inte nödvändigtvis att filerna är korrupta, ECC brukar kunna rätt till fel ändå.
Plus att åtminstone i ADATA SP550s fall har den tre nivåer av ECC, två nivåer av LDPC och en RAID-liknande funktion ifall LDPC inte klarar av att rätta till fel som uppstår.